Na de behandeling … komt de retentie
Aan het einde van de behandeling wordt de beugel verwijderd. Alle slotjes en ringetjes worden uit de mond gehaald en alle lijm wordt verwijderd. De actieve behandeling met vaste apparatuur is daarmee ten einde gekomen. Dit betekent echter niet dat er nu niets meer hoeft te gebeuren. Tijdens de afgelopen behandeling zijn de stand van tanden en kaken gecorrigeerd en is een goed resultaat verkregen. Dit goede resultaat moet echter behouden blijven. Deze ‘vasthoud tijd’ noemen we de ‘retentie periode’. Tanden hebben de tijd nodig om in de nieuwe stand stabiel te blijven, terwijl de omgeving (tong, wangen,lippen) zich aan de nieuwe situatie moet aanpassen. De neiging om terug te lopen neemt langzaam af. Verandering in stand van tanden en kaken treedt echter niet alleen op na een orthodontische behandeling, maar ook bij mensen die geen behandeling hebben gehad. Tanden en kiezen blijven altijd in beweging! Daarom moet de retentieapparatuur volgens aanwijzingen worden gedragen

Er zijn twee soorten retentieapparatuur: losse retainers en vaste spalkjes.

Losse retainers

Plaat retainer
Dit is een kunsthars verhemelteplaat met enkele draaddelen. Het is de bedoeling dat je deze plaat de eerste maand dag en nacht draagt. Daarna is ‘s avonds en ‘s nachts meestal voldoende. Hoe minder spanning je voelt bij het indoen, hoe minder je hem hoeft te dragen. Blijf hem zolang mogelijk ’s nachts dragen. Wanneer tanden door onvoldoende dragen van de retentiebeugel toch weer gaan verplaatsen, is eenvoudige correctie met deze apparatuur niet mogelijk.

Essix retainer
Dit is een dun en doorzichtig kunststof kapje dat op jouw gebitsmodel is geperst. Dit gebitsmodel is gemaakt nadat afdrukken zijn genomen op het moment dat de tanden in een goede stand zijn gezet en de actieve behandeling ten einde is gekomen. Het is dan ook geen actieve beugel die de tanden nog kan verplaatsen maar een passieve beugel die de tanden vasthoudt. Het bedekt de tanden en een gedeelte van het tandvlees omdat het voldoende houvast moet hebben. Je draagt hem iedere nacht, en net als de andere retentieapparatuur ook zo lang mogelijk.

Vaste spalk

Een spalk wordt aan de binnenzijde van je voortanden vastgeplakt. Je kunt ze het beste zo lang mogelijk laten zitten! Zeker 5 tot 10 jaar en als ze geen problemen geven nog veel langer. Het is goed moeilijk om de tanden onder de spalk schoon te houden. Zorgvuldige reiniging met dunne tandenstokers, miracle floss, soft picks is erg belangrijk. Uiteindelijk moet iedereen zelf beslissen hoelang hij/zij met de retentie door wil gaan. Wanneer er problemen zijn, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk.