De beugels – OPE – Eindhoven

De beugels

Activator:

Een activator (ook wel blokbeugel genoemd) is een apparaat dat uit een boven- en een onderbeugel bestaat die aan elkaar vastzitten. De reden dat we de activator gebruiken is om de achterstand in groei van je onderkaak t.o.v. je bovenkaak te corrigeren. Zelf kun je dat verschil in groei herkennen aan de grote overbeet. De Beugel moet minimaal 16 uur per dag gedragen worden. Wanneer je de beugel goed draagt, zullen je kaken beter op elkaar gaan passen en zul je je mond, tanden en kaken beter kunnen gebruiken. De overbeet zal in grootte afnemen. Net zo belangrijk is dat ook je uiterlijk (iets) zal veranderen.

Headgear:

Een headgear, ook wel buitenbeugel genoemd, bestaat uit een buiten en een binnenboog. De binnenboog wordt in je mond in buisjes geschoven die op dunne metalen bandjes op je bovenkiezen zitten. De boog komt naar buiten bij de mondhoeken en loopt langs de wangen buitenom naar achteren. Hij wordt aangespannen met een band om je nek. De buitenbeugel wordt soms samen met andere apparaten toegepast.
De buitenbeugel wordt over het algemeen gebruikt om meer ruimte te maken voor het blijvende gebit. Daarna krijg je vaak nog een andere beugel. Het dragen van de buitenbeugel geeft over het algemeen weinig ongemak, ook niet tijdens het slapen. De lichaamshouding tijdens het slapen is daarbij niet van belang. Wel moet je er de eerste nachten aan wennen. Je kunt dan een paar keer wakker worden. Dit gaat vanzelf over als je doorzet. ‘s Morgens kunnen de kiezen een tijdje gevoelig zijn. Dit is een normale reactie die geen kwaad kan. Draag de buitenbeugel niet tijdens het eten en sporten of in andere situaties waarin de beugel aangestoten kan worden.
De ervaring heeft geleerd dat de buitenbeugel minstens 16 uur per etmaal gedragen moet worden om een goed resultaat te geven. Onvoldoende dragen brengt met zich mee dat de behandeling onnodig moeilijker wordt, mislukt of gestaakt moet worden. In ieder geval zal door onvoldoende dragen de behandelingsduur aanzienlijk langer worden. Voor kinderen op de lagere school is het meestal het gemakkelijkst de beugel ‘s nachts en onder schooltijd te dragen. Bij middelbare scholieren kan veelal het vereiste aantal uren worden bereikt wanneer de beugel na schooltijd en ‘s nachts wordt gedragen.

Aligners:

De stand van het gebit wordt gecorrigeerd met een set van elkaar opvolgende siliconen hoesjes die over de tanden gedragen dienen te worden.  Ook hier geldt dat trouw dragen de sleutel is naar een voorspoedige correctie van de afwijking van het gebit.  Deze aligners zijn doorzichtig, het is dus een meer onopvallende manier van beugelen.

Vaste apparatuur

Hyrax:

Als de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak wordt er een Hyrax geplaatst. Dit is een metalen beugel over het gehemelte die met ringetjes om de kiezen vastzit. In het midden van deze beugel zit een schroef. Door middel van een speciaal sleuteltje kan er aan de schroef gedraaid worden. Zo komt er spanning op de beugel te staan, zodat de bovenkaak verbreed wordt. Deze beugel moet vier keer per dag geactiveerd worden.

Plaatjesbeugel:

Bij het plaatsen van vaste apparatuur wordt op elke tand een (metalen) slotje (bracket) geplakt en om de kiezen worden meestal ringetjes (bandjes) geplaatst. Door de brackets en banden zit een draad. Deze draad zorgt ervoor dat je tanden langzaam gaan verplaatsen. Daarvoor oefent de draad kracht uit op je tanden en kiezen die daardoor vooral de eerste paar dagen wat gevoelig kunnen zijn.