SOS beugel kapot – OPE – Eindhoven

SOS beugel kapot

Wat moet u doen wanneer uw beugel kapot gaat?

Er kan iets kapot gaan aan de beugel. Op werkdagen kunt u hiervoor altijd even bellen met de praktijk (tijdens openingstijden) om een afspraak te maken voor reparatie.

De behandelaars in de regio hebben onderling een nooddienstenregeling afgesproken voor de weekenden en de vakantieperiodes. Bij een ernstige pijnklacht die door de beugel wordt veroorzaakt, dien je eerst even het onderstaande overzicht na te lopen om te kijken of je het probleem zelf kunt verhelpen.

Lukt dit niet en het kan absoluut niet wachten tot de eerstvolgende werkdag van de orthodontist, dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met de praktijk. Het antwoordbandje geeft aan wie de dienstdoende behandelaar(ster) is, en op welk nummer hij/zij bereikbaar is. Dan nog zal blijken dat veel klachten telefonisch kunnen worden opgelost.

Is dat niet mogelijk, dan zul je de praktijk van de dienstdoende behandelaar(ster) moeten bezoeken, nadat je daar een afspraak voor hebt gemaakt.

Probleem

Nooddienst

Vakantiedienst

Vaste of uitneembare beugel is kapot zonder klachten Hiervoor hoef je niet naar de nooddienst ! In het algemeen kun je stellen, dat reparaties aan beugels in de vakanties vaak niet mogelijk zijn, omdat de vervangende behandelaar(ster) meestal niet dezelfde apparatuur gebruikt. Om een uitneembare beugel te kunnen repareren, is het gipsmodel nodig waarop de beugel is gemaakt. De vervangende behandelaar(ster) heeft dit model niet in zijn bezit en kan dus ook meestal geen reparatie aan de uitneembare beugel doen of laten doen. Eventuele ernstige pijnklachten kunnen natuurlijk wel worden verholpen.
Een losse (uitneembare) beugel is helemaal kapot of doet erg pijn. Laat de beugel uit en maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster). Laat de beugel uit en maak zo spoedig mogelijk na de vakantie een afspraak met je eigen behandelaar(ster). Je beugel kan niet gerepareerd worden, omdat het model waarop deze is gemaakt, niet in het bezit is van de waarnemende behandelaar(ster).
Het ringetje (bandje) om de kies, waar de buitenbeugel aan vast moet worden maken, zit los. Laat de buitenbeugel uit. Als je last van het ringetje hebt kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het ringetje weer vast te laten zetten. Laat de buitenbeugel uit. Als je last van het ringetje hebt kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Neem contact op met de waarnemend behandelaar(ster) voor overleg.
Een losse (uitneembare) beugel is kapot, maar je kunt hem nog wel dragen. Blijf de beugel dragen en maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster). Knip eventuele loszittende draden door met een schaartje, tangetje of nagelknipper. Blijf de beugel dragen en maak zo spoedig mogelijk na de vakantie een afspraak met je eigen behandelaar(ster). Knip eventuele loszittende draden door met een schaartje, tangetje of nagelknipper.
Er prikt bij een vaste beugel iets in de wang of de tong. Probeer een loszittend draadje terug te duwen. Lukt dit niet, bedek het irriterende deel van de beugel dan met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. In uiterste nood kun je een uitstekend draadje ook doorknippen met een schaartje, tangetje of nagelknipper. Probeer een loszittend draadje terug te duwen. Lukt dit niet, bedek het irriterende deel van de beugel dan met suikervrije kauwgom of was. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. In uiterste nood kun je een uitstekend draadje ook doorknippen met een schaartje, tangetje of nagelknipper.
Er zit bij een vaste beugel een plaatje (bracket) los. Als je veel last van het plaatje hebt, kun je het proberen los te maken.(klein draadje doorknippen/elastiekje losmaken/klepje openen). Lukt dit niet, bedek het dan met b.v. suikervrije kauwgom of was. Als je elastiekjes moet dragen, doe dat dan maximaal 12 uur per dag. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster). Als je veel last van het plaatje hebt, kun je het proberen los te maken.(klein draadje doorknippen/elastiekje losmaken/klepje openen). Lukt dit niet, bedek het dan met b.v. suikervrije kauwgom of was. Als je elastiekjes moet dragen, doe dat dan maximaal 12 uur per dag. Maak zo spoedig mogelijk na de vakantie een afspraak met je eigen behandelaar(ster). De waarnemend behandelaar(ster) gebruikt vaak andere plaatjes, waardoor reparatie vaak niet mogelijk is.
Er zit bij een vaste beugel een ringetje (bandje) om een kies los. Als je last van het ringetje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk na het weekend een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het ringetje weer vast te laten zetten. Als je last van het ringetje hebt, kun je het eventueel met suikervrije kauwgom of was bedekken. Stop met het dragen van elastiekjes als die aan het losse ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk na de vakantie een afspraak met je eigen behandelaar(ster) om het ringetje weer vast te laten zetten of neem contact op met de waarnemend behandelaar(ster) voor overleg.
Diverse losse plaatjes ten gevolge van een ongeluk Neem contact op met de dienstdoende tandarts. Indien deze een orthodontisch consult nodig vindt, zal dat met je besproken worden. Neem na het weekend contact op met je eigen behandelaar(ster). Neem contact op met de dienstdoende tandarts. Indien deze een orthodontisch consult nodig vindt, zal dat met je besproken worden. Neem contact op met de dienstdoende behandelaar(ster) voor overleg.