Waarom de orthodontiepraktijk?

De specialisten in onze orthodontiepraktijk zijn tandartsen die na hun 6-jarige studie tandheelkunde, nog 4 jaar specialisten-opleiding tot orthodontist hebben gevolgd.

Back To Top

Waarom kan de beugelbehandeling niet door mijn eigen tandarts worden gedaan?

In Nederland mogen tandartsen alle tandheelkundige behandelingen doen. Dus ook alle operaties in de mond en alle beugelbehandelingen.

In de praktijk is het echter zo dat de meeste tandartsen hun eigen grenzen kennen. Zo zullen tandartsen, die zelf beugelbehandelingen doen, meestal geen al te ingewikkelde gebitsafwijkingen behandelen. Het is voor de gemiddelde tandarts namelijk ondoenlijk alle kennis en kunde te beheersen die de orthodontist in de vierjarige fulltime specialistenopleiding na de tandartsstudie heeft opgedaan.

Bovendien is het voor een tandarts onmogelijk de vele ontwikkelingen in de orthodontie bij te houden naast alle ontwikkelingen in de tandheelkunde.

Back To Top

Wat zijn de voordelen van orthodontie?

Het creëren van een mooie lach. Het versterken van je gevoel van eigenwaarde. Beter functioneren van je kauwfunctie.

Bevorderen van je mondhygiëne. Betere kauwkrachtverdeling, waardoor je minder slijtage hebt van je gebit.

Het verbeteren van de stand van tanden en kiezen indien de tandarts bijv. esthetische correcties aan je gebit moet aanbrengen, met bijv. Facings, kronen, bruggen en of implantaten.

Back To Top

Wanneer kun je met orthodontie beginnen?

Je kunt op elke leeftijd met orthodontie beginnen. Wanneer een kaakcorrectie noodzakelijk is is het beter op vroege leeftijd te starten, wanneer patiënt nog groeit. De American Association of Orthodontics adviseert dat kinderen al op 7-jarige leeftijd worden gezien door de orthodontist of eerder, indien ouders, tandarts, of kinderarts hiervoor de noodzaak inzien

Back To Top

Wat kost een orthodontische behandeling?

De kosten van een orthodontische behandeling hangen af van de soort van behandeling. De tarieven zijn landelijk bepaald en worden jaarlijks aangepast. Iedere patiënt ontvangt een individuele kostenbegroting als het behandelingsplan is opgesteld.

Back To Top

Beïnvloedt een orthodontische behandeling mijn spraak?

Orthodontie zal de spraak niet beïnvloeden. Alleen in het begin zul je wat irritatie van de wang ondervinden. Na iedere controle zal wat gevoeligheid optreden gedurende een aantal uren. De binnenzijde van de mond past zich aan de orthodontische apparatuur aan.

Back To Top

Kan ik normaal functioneren en/of sporten?

Je kunt normaal functioneren en sporten MAAR , als je eet moet je voorzichtig zijn met je voortanden en geen hard voedsel afbijten . Je zult gemiddeld meer tijd moeten besteden aan de reiniging van je tanden en orthodontische apparatuur.

Back To Top

Kan het invloed hebben bij gebruik van muziekinstrumenten?

Nee, maar er is een gewenningsperiode van circa 2-3 weken.

Back To Top

Moet ik mijn normale halfjaarlijkse controles bij de tandarts blijven volgen?

Ja, het is van essentieel belang dat de tandarts ieder halfjaar de gebitscontrole blijft doen

Back To Top

Zijn de verkregen veranderingen stabiel?

Het gebit is gedurende het hele leven onderhevig aan veranderingen, dus ook na een orthodontische behandeling. Met een minimum onderhoud en vaste retentiedraden aan de binnenkant van je tanden zal het verkregen resultaat slechts minimaal veranderen . Orthodontie is een investering voor je leven. Een gepaste vorm van retentie is voor iedereen mogelijk.

Back To Top

Doet een beugel pijn?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Als je net een beugel hebt gekregen, kun je er vooral de eerste twee nachten best wel wat last van hebben. Je mag dan eventueel een paracetamoltabletje nemen. Als je veel last van je tanden hebt met kauwen, kun je tijdelijk zacht voedsel eten (zoals brood zonder korst, pap en soep). Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meesten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet, heb je er daarna meestal weinig last meer van. Telkens als de orthodontist de beugel heeft bijgesteld, kunnen de tanden wel weer even een paar dagen gevoelig zijn. Maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je de beugel voor het eerst kreeg.

Back To Top

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

Dat is erg moeilijk om precies te beantwoorden. Het hangt erg veel af van de ernst van het probleem. De duur en ook het resultaat zijn afhankelijk van vele factoren. Het tijdstip van aanvang van de behandeling, de groei, het aanpassingsvermogen maar ook het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt zijn van invloed op de duur van de behandeling. Andere factoren zoals de biologische reactie van het gebit, de kaken en de mondspieren zijn ook soms moeilijk in te schatten. Een orthodontische behandeling duurt over het algemeen al snel 2 tot 2,5 jaar. Naarmate de behandeling voortduurt, zal er een nauwkeuriger schatting over de duur gemaakt

Back To Top

Moet een gebit helemaal uitgewisseld zijn om te starten met een beugel?

Nee, dat hoeft niet. Liever zien we patiënten vóór dat alles gewisseld is. Bij veel correcties is de groei van groot belang, als een gebit uitgewisseld is zal de groei grotendeels achter de rug zijn. We kunnen de mogelijkheden die de groei biedt niet meer volledig benutten. Dus liever zien wij de kinderen voor het eerst op een jongere leeftijd dan iedereen wellicht denkt.

Back To Top

Is een beugel ook mogelijk bij volwassenen?

In principe is de beugelbehandeling niet gebonden aan een leeftijd. Het gemakkelijkst is de orthodontische behandeling uit te voeren wanneer het gebit nog niet volledig volgroeid is. Op volwassen leeftijd is de biologische respons van de patiënt minder voorspelbaar, maar laat u zich informeren bij een bezoek aan onze praktijk.

Back To Top

Kun je gemakkelijker gaatjes of verkleuringen krijgen door een beugel?

Nee. Een goede mondhygiëne is vooral van groot belang als je een beugel hebt. Door goed te poetsen kun je voorkomen dat plaque het oppervlak van de tand aantast en hierdoor gaatjes of verkleuringen kan veroorzaken. Het is echter wel iets lastiger om goed te poetsen met de brackets (slotjes) op je tanden. Het is belangrijk om dus extra veel aandacht aan het poetsen te besteden en wat langer te borstelen. Een elektrische tandenborstel kan je het allemaal wat gemakkelijker maken. Voor en tijdens de behandeling wordt door ons duidelijk uitgelegd hoe je je gebit moet onderhouden.

Back To Top

Kun je met een beugel alles eten?

De brackets (slotjes) worden op de tanden geplakt met een lijm die zo gemaakt is dat de brackets aan het eind van de behandeling gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Om te voorkomen dat ze tijdens de behandeling loskomen zul je voorzichtig moeten zijn met het eten van harde en plakkerige dingen. Dropjes, toffees, maar ook hard stokbrood en kippenboutjes kun je beter niet eten. Je kunt ook beter geen kauwgom eten. Ook moet je voorzichtig zijn met koolzuurhoudende dranken zoals cola en Fanta, omdat dit snelle demineralistatie van de tanden tot gevolg heeft. Kortom je kunt gewoon normaal eten, maar gebruik je gezond verstand.

Back To Top

Hoe zit het met de factuur van de orthodontist?

De facturen van de orthodontisten worden verzorgd door Netpoint Factoring. Heeft u vragen over de nota of de betaling hiervan dan kunt u het telefoonnummer en het email-adres op uw nota vinden. Ook het aanvragen van gespreide betaling moet bij hen gebeuren.

Back To Top

Wat moet ik doen als ik niet op een afspraak kan komen?

Zo snel mogelijk bellen naar de praktijk (040-2480235) of via deze website je afspraak veranderen! Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Als een afspraak niet 24 uur van te voren wordt afgebeld óf niet wordt nagekomen, kan het gebeuren dat deze in rekening wordt gebracht.

Back To Top

Wat moet ik doen als mijn elastiekjes op zijn?

Zo snel mogelijk langs de praktijk gaan om bij de balie een nieuw zakje te halen. Of bellen of mailen met de vraag ze op te sturen. Vermeld goed je naam en geboortedatum, zodat we je terug kunnen vinden in het systeem. Dus niet stoppen met dragen van elastieken. Kom je op controle dan kun je altijd extra elastieken vragen om altijd voldoende voorraad te hebben.

Back To Top

Wat moet ik doen als iets aan mijn beugel kapot is?

Dat kan gebeuren. Je gebruikt je mond de hele dag dus kan er altijd wel wat stuk gaan. Gebeurt dit door de week: meteen de praktijk bellen en een reparatieafspraak maken. Gebeurt dit in het weekend, dan volgen hier onder een paar tips om het ongemak te verhelpen.Wel maandag meteen bellen voor een afspraak.

Back To Top